| Alkoholizované víno | 
| je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu | 
|  | 
| Buketní víno | 
| je víno bohaté na aromatické látky | 
|  | 
| Burčák | 
| bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru | 
|  | 
| Dezertní víno | 
| dolihované a přicukřené víno | 
|  | 
| Drsné víno | 
| víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých | 
|  | 
| Druhák | 
| vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru | 
|  | 
| Fádní víno | 
| víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni | 
|  | 
| Impregnované víno | 
| víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé | 
|  | 
| Jemné víno | 
| víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí | 
|  | 
| Kabinetní víno | 
| víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti | 
|  | 
| Kořeněné víno | 
| je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších | 
|  | 
| Krátké víno | 
| víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem | 
|  | 
| Kvasničná příchuť | 
| vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají | 
|  | 
| Lahvové víno | 
| stabilizované, neadjustované víno | 
|  | 
| Lehké víno | 
| víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu | 
|  | 
| Likérové víno | 
| je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné | 
|  | 
| Matoliny | 
| jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování | 
|  | 
| Mdlé víno | 
| víno fádní chutě a vůně | 
|  | 
| Mladé víno | 
| je vykvašený hroznový mošt | 
|  | 
| Mošt | 
| hroznová šťáva, lisováním oddělena od  slupky a dužniny | 
|  | 
| Moštové hrozny | 
| hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno | 
|  | 
| Odrůdové víno | 
| je vyrobeno  z hroznů moštových odrůd | 
|  | 
| Ohnivé víno | 
| víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína | 
|  | 
| Panenské víno | 
| vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu | 
|  | 
| Perlivé víno | 
| víno uměle dosycené oxidem uhličitým | 
|  | 
| Plné víno | 
| víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu | 
|  | 
| Přesířené víno | 
| víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2 | 
|  | 
| Přírodní víno | 
| víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru | 
|  | 
| Rmut | 
| jsou odzrněné a vylisované  hrozny révy vinné | 
|  | 
| Samotok | 
| vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování | 
|  | 
| Scelování vín | 
| mísení  dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností | 
|  | 
| Směs vína | 
| vzniká mísením (scelováním) dvou a  více vín různých odrůd | 
|  | 
| Stálé víno | 
| víno, které ani po delší době nemění svůj charakter | 
|  | 
| Stolní víno | 
| víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu | 
|  | 
| Suché víno | 
| víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr | 
|  | 
| Sudové víno | 
| neškolené víno, uchováváno v sudech | 
|  | 
| Tělnaté víno | 
| víno s vysokým obsahem extraktu | 
|  | 
| Těžké víno | 
| víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem. | 
|  | 
| Travnaté víno | 
| víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů | 
|  | 
| Typové víno | 
| je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce  nebo trati | 
|  | 
| Vinné kvasnice | 
| vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby | 
|  | 
| Vinný destilát | 
| vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic | 
|  | 
| Vrtkavé víno | 
| víno s nestálými buketními a chuťovými složkami | 
|  | 
| Vyškolené víno | 
| víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování | 
|  | 
| Vznešené víno | 
| víno z hroznů vyšší jakosti  jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín. | 
|  | 
| Známkové víno | 
| pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín. | 
|  | 
| Zoxidované víno | 
| víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu | 
|  | 
| Školení vína | 
| technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína | 
|  | 
| Špičková vína | 
| vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin | 
|  | 
| Šumivé víno | 
| přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi | 
|  |