| Alkoholizované víno |
| je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu |
| |
| Buketní víno |
| je víno bohaté na aromatické látky |
| |
| Burčák |
| bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru |
| |
| Dezertní víno |
| dolihované a přicukřené víno |
| |
| Drsné víno |
| víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých |
| |
| Druhák |
| vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru |
| |
| Fádní víno |
| víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni |
| |
| Impregnované víno |
| víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé |
| |
| Jemné víno |
| víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí |
| |
| Kabinetní víno |
| víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti |
| |
| Kořeněné víno |
| je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších |
| |
| Krátké víno |
| víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem |
| |
| Kvasničná příchuť |
| vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají |
| |
| Lahvové víno |
| stabilizované, neadjustované víno |
| |
| Lehké víno |
| víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu |
| |
| Likérové víno |
| je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné |
| |
| Matoliny |
| jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování |
| |
| Mdlé víno |
| víno fádní chutě a vůně |
| |
| Mladé víno |
| je vykvašený hroznový mošt |
| |
| Mošt |
| hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny |
| |
| Moštové hrozny |
| hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno |
| |
| Odrůdové víno |
| je vyrobeno z hroznů moštových odrůd |
| |
| Ohnivé víno |
| víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína |
| |
| Panenské víno |
| vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu |
| |
| Perlivé víno |
| víno uměle dosycené oxidem uhličitým |
| |
| Plné víno |
| víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu |
| |
| Přesířené víno |
| víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2 |
| |
| Přírodní víno |
| víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru |
| |
| Rmut |
| jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné |
| |
| Samotok |
| vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování |
| |
| Scelování vín |
| mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností |
| |
| Směs vína |
| vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd |
| |
| Stálé víno |
| víno, které ani po delší době nemění svůj charakter |
| |
| Stolní víno |
| víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu |
| |
| Suché víno |
| víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr |
| |
| Sudové víno |
| neškolené víno, uchováváno v sudech |
| |
| Tělnaté víno |
| víno s vysokým obsahem extraktu |
| |
| Těžké víno |
| víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem. |
| |
| Travnaté víno |
| víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů |
| |
| Typové víno |
| je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati |
| |
| Vinné kvasnice |
| vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby |
| |
| Vinný destilát |
| vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic |
| |
| Vrtkavé víno |
| víno s nestálými buketními a chuťovými složkami |
| |
| Vyškolené víno |
| víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování |
| |
| Vznešené víno |
| víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín. |
| |
| Známkové víno |
| pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín. |
| |
| Zoxidované víno |
| víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu |
| |
| Školení vína |
| technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína |
| |
| Špičková vína |
| vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin |
| |
| Šumivé víno |
| přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi |
| |