Alkoholizované víno |
je víno s přídavkem čistého lihu nebo vinného destilátu |
|
Buketní víno |
je víno bohaté na aromatické látky |
|
Burčák |
bouřlivě kvasicí hroznový mošt se zbytkem nezkvašeného cukru |
|
Dezertní víno |
dolihované a přicukřené víno |
|
Drsné víno |
víno s vysokým obsahem látek způsobující drsnou chuť, jako chlorofyl ze stopek hroznů, nebo zpracovaných hroznů nezralých |
|
Druhák |
vzniká macerací matolin ve vodě s přídavkem řepného cukru |
|
Fádní víno |
víno s nižším obsahem kyselin, pozbývá charakteristickou odrůdovou chuť a vůni |
|
Impregnované víno |
víno uměle dosycené oxidem uhličitým, tzv. víno perlivé |
|
Jemné víno |
víno s jemnou vůní a jemnou vyváženou chutí |
|
Kabinetní víno |
víno vyrobené z hroznů, které dosáhly vyšší přírodní cukernatosti – 19 až 21 stupňů přírodní cukernatosti |
|
Kořeněné víno |
je v podstatě dezertní víno s přídavkem macerátu aromatických rostlin, jako například pelyňku, máty peprné, koriandru, skořice a dalších |
|
Krátké víno |
víno zanechávající krátkodobý čichový a chuťový vjem |
|
Kvasničná příchuť |
vyskytuje se u vína, které dlouho leží na kvasnicích, které se ve víně rozkládají |
|
Lahvové víno |
stabilizované, neadjustované víno |
|
Lehké víno |
víno s nižším obsahem alkoholu a extraktu |
|
Likérové víno |
je sladké přírodní víno s vysokým obsahem alkoholu s případným přídavkem macerátu z hrozinek, fíků a podobně. Jedná se o Malagu, Marsalu, Portské víno, Madeiru a jiné |
|
Matoliny |
jsou to nevyužité části hroznu (třapiny, stopky a slupky), které zůstanou po vylisování |
|
Mdlé víno |
víno fádní chutě a vůně |
|
Mladé víno |
je vykvašený hroznový mošt |
|
Mošt |
hroznová šťáva, lisováním oddělena od slupky a dužniny |
|
Moštové hrozny |
hrozny odrůd povolených ke zpracování na mošty a víno |
|
Odrůdové víno |
je vyrobeno z hroznů moštových odrůd |
|
Ohnivé víno |
víno s vysokým obsahem alkoholu, alkohol však nepotlačuje ostatní složky vína |
|
Panenské víno |
vyrobeno z první sklizně hroznů nově vysázeného vinohradu |
|
Perlivé víno |
víno uměle dosycené oxidem uhličitým |
|
Plné víno |
víno se zbytkovým cukrem a vysokým obsahem extraktu |
|
Přesířené víno |
víno, u kterého bylo delší dobu používáno vyšších dávek SO2 |
|
Přírodní víno |
víno, vyrobené z hroznů révy vinné, bez použití řepného cukru |
|
Rmut |
jsou odzrněné a vylisované hrozny révy vinné |
|
Samotok |
vykvašený mošt získaný samospádem, nebylo použito tlaku, jako při lisování |
|
Scelování vín |
mísení dvou nebo více odrůdových vín, za účelem zlepšení kvality a stabilních charakterových vlastností |
|
Směs vína |
vzniká mísením (scelováním) dvou a více vín různých odrůd |
|
Stálé víno |
víno, které ani po delší době nemění svůj charakter |
|
Stolní víno |
víno běžné jakosti, určené pro rychlou spotřebu |
|
Suché víno |
víno s minimálním množstvím zbytkového cukru – max. 4g/ litr |
|
Sudové víno |
neškolené víno, uchováváno v sudech |
|
Tělnaté víno |
víno s vysokým obsahem extraktu |
|
Těžké víno |
víno silně alkoholické s vysokým obsahem extraktu a zbytkovým cukrem. |
|
Travnaté víno |
víno s příchutí po trávě – vzniká vylouhováním chlorofylu a tříslovin ze stopek, třapin a nezralých hroznů |
|
Typové víno |
je vyrobeno z několika odrůd révy vinné, které jsou pěstovány v témže regionu, obce nebo trati |
|
Vinné kvasnice |
vinné kvasinky, které po odumření klesají na dno kvasné nádoby |
|
Vinný destilát |
vzniká destilací vína nebo vinných kvasnic |
|
Vrtkavé víno |
víno s nestálými buketními a chuťovými složkami |
|
Vyškolené víno |
víno, u kterého byla dosažena požadovaná jakost a stabilita, je připraveno k lahvování |
|
Vznešené víno |
víno z hroznů vyšší jakosti jako například Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon a Tramín. |
|
Známkové víno |
pro dosažení stálé kvality a charakteru vína se vyrábí scelením dvou či více odrůdových vín. |
|
Zoxidované víno |
víno, které bylo vystaveno vzduchu a bylo nesprávně ošetřováno SO2, víno získává vyšší barevnou intenzitu |
|
Školení vína |
technologické operace vedoucí k požadované jakosti a stabilitě vína |
|
Špičková vína |
vína výborných ročníků a vyšších jakostních skupin |
|
Šumivé víno |
přírodní víno, které bylo podrobeno sekundárnímu kvašení v láhvi |
|