|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||
|
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Všechno z toho, co kdy lidstvo v průběhu dějin potkalo v obdobích, která ho tragicky zasáhla, je hodno zamyšlení a zapamatování pro budoucnost. Většinou to však, jak se stává, relativně brzo upadne v obecné zapomnění. Sice se po jistou dlouhou dobu nezapomíná na období nesvobody, strachu o život, jindy také nedostatku všeho, co je potřebné pro život, někdy i dokonce pro jeho zachování a řady jiných podobných strázní, a přeci si to v dobách, kdy všechny ty hrůzy pominuly, málokdo později uvědomí, aby z historie a zkušeností v ní nabytých pro sebe čerpal poučení. Pro mnohé lidi je historie od určité doby minulostí, nehodlají se jí zabývat a hledí jen do budoucnosti. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Pro někoho je to možná zklamání, pro jiného třeba potvrzení toho, že zázraky se možná dějí, ale ne zas tak snadno a často, jak se nás o tom občas někdo z našeho okolí snaží přesvědčit. Před časem jsem zaznamenal, že pozornosti neušla zmínka v tisku o neobvyklé vodě, tedy hlavně o jejích neobvyklých účincích na člověka. Je těch zázračných léků a metod na vyléčení a zlepšení čehokoliv, co lidstvo trápí od nepaměti, na můj vkus nějak příliš mnoho. Navíc se mi moc nelíbí, že většina těchto novodobých prostředků na něco nebo proti něčemu je velice často spojena s neúměrnou snahou o snadné a rychlé zbohatnutí z jejich prodeje. Řekl bych dokonce, že obchodní stránka věci snad téměř vždy převažuje nad snahou poskytnout něco užitečného.
V lepším případě to jsou cvičební a jiné pomůcky na tvarování postavy (štíhlý a svalnatý by chtěl být každý, kdo takový právě není), jak nám je ukazují v televizní reklamě, které mají neuvěřitelné schopnosti. Podle tvrzení v mnoha reklamních šotech se zdá, že nic lepšího neexistuje a je na vás, abyste tu šanci nepropásli. A přeci se hned v příštím týdnu nestačíme divit, protože byl právě vyvinut jiný, mnohem dokonalejší výrobek, ten si musíte ale určitě koupit, pokud nechcete prohloupit. Ovšem chtějí za něj opět úctyhodnou sumu peněz a ten starý nám není vlastně skoro k ničemu. Tak rychlý pokrok se mi přeci jen zdá poněkud podezřelý. Vedle této masově cílené reklamy se pak ještě vyskytuje velké množství jednotlivců, kteří propagují nějaký vlastní převratný vynález či metodu, kteří tedy působí sice na menší skupiny potenciálních zákazníků, ale záměr je zcela podobný, ne-li stejný. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Když se však někdo pustí i do jen velmi jednoduchého psaní o tématu, které je široce košaté a o předmětu, u něhož je odkázán zejména na zprostředkované informace, bývá snadné dopustit se nepřesnosti nebo omylu. K tomu se navíc může přidat, jako v mém případě, nepozornost při sepisování úvah, zamyšlení a mých některých neopatrných tvrzení – v souhrnu tedy amatérsky nadšených povídání – a je tu důvod, proč se nad tím zamyslet. Jsou to vůči čtenářům má určitá provinění, kterých jsem se již dopustil a obávám se, že ani v budoucnosti se na mou neomylnost nemohu spolehnout. Už je to tak, člověk je tvor omylný, říkám už dopředu. Ale k prohřeškům se hlásím a hned se ty, o nichž vím, budu snažit napravit. Mělo by být uvedeno, že to, co jsem veřejně předložil k uvěření do dnešních dnů, jsem sepsal se snahou o co nejpoctivější uvedení mě známých fakt do souvislostí se zkušeností. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Nedá mi to a na téma šálku bez ouška se zde vyslovím podruhé nebo vlastně potřetí. Tak o tom, že pro milovníka čaje taková nádobka na popíjení představuje nezbytnost, aspoň podle mne, už zde řeč byla. Pak jsem vzal na milost ty milovníky čaje, kteří mají pro svůj oblíbený nápoj vyhrazeno používání šálku z čajového servisu, budiž. No a o čem se dá v této souvislosti ještě hovořit? Je to možná překvapivé, ale přišel jsem na to velice brzo a snadno v čajovně. Tak tam, kam většinou chodívám, se používání šálku bez ouška dodržuje a není bez zajímavosti to, jak se kdo vypořádá s jeho držením při popíjení blahodárného nápoje. Obvykle se zvedání šálku neobejde bez mírně nemotorné manipulace, ale to by snad ani tolik nevadilo. Zaměřím se na tu fázi, kdy šálek držený jednou rukou putuje k ústům. Tehdy jsem svědky několika různých držení, z nichž některá jsou přinejmenším nepohodlná, jiná nešikovná a některá jsou snad i nebezpečná. Kuriózní bývá, když někdo považuje za důležité u toho ještě mít natažený malíček, což působí komicky. Snad jen výjimečně náš pohled spočine na ladně vyváženém uchopení jednou rukou jakoby v dlani, anebo je dokonce zcela ojediněle k vidění až obřadné, avšak velice praktické držení konečky prstů obou rukou. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Neodmyslitelnou součástí cesty za poznáním je snad u každého z nás snaha o rozšíření kulturního rozhledu v některé oblasti, která nás natolik silně oslovila. Trpělivé a vytrvalé pátrání po dalších informacích o určitém předmětu zájmu je pak součástí mnoha koníčků, kterým se lidé věnují. Doména koníčků je vyhrazena zejména amatérům, tedy lidem, kteří svou zálibu pěstují s láskou. Na výsledcích práce mnohých amatérů je zajímavé to, jakých skvělých výsledků dosahují a to jen díky velkému nadšení pro danou věc, bez ohledu na vynaložené úsilí a bez nároku na hmotný zisk. Jestliže vynikli v mnoha oblastech ušlechtilých zálib a činností, je jen zcela logickým důsledkem, že se s nimi setkáme i mezi nadšenci pro čaj. Všeobecný zájem o čaj je však zčásti módní vlnou a přizpůsobení se společenské konvenci, které leckdo podlehne bez hlubšího zájmu o věc. Zčásti a okrajově je zájem o čaj způsoben řadou jiných vlivů, které nemají s podstatou věci nic společného, jako je třeba hledání zvláštních zážitků vyvolaných neobvyklým způsobem požívání čaje. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Zvykli jsme si čajovny vnímat ve své většině jako oázy klidu, kde nacházíme občerstvení jak pro tělo, tak, řekněme, pro duši. U mnohých čajoven to byl v době jejich vzniku zcela cílený záměr, na rozdíl od mnoha jiných zařízení restauračního typu, působivým interiérem a nezvyklým a vybraným sortimentem služeb poskytnout atraktivní místo pro milovníky čaje. Vznikly tak čajovny, u kterých se podařilo nejen vytvořit, ale poté někdy vzácně i udržet pověst místa, které má svůj genius loci. Tempo růstu počtu čajoven ve své době zakrátko předčilo všechna očekávání, popularita a pověst založená na nové myšlence rostla též. V době velkého rozmachu čajoven si jejich existenci kdekdo pochvaloval a to celkem zcela oprávněně. Pak zákonitě musel přijít čas, kdy prvotní okouzlení z čajoven vyprchalo, s jejich narůstajícím počtem a vývojem se začal u řady z nich měnit původní standard a kdy bylo nutné vzít v úvahu, že je vhodná doba nasadit při pohledu na ně poněkud přísnější měřítka. Pohled jakoby růžovými brýlemi není tou nejlepší metodou a dal se tolerovat snad jen do určité doby, kdy se tak dělo snad nevědomky, buď v dobrém úmyslu, anebo jen z neznalosti věci, či v nekritickém obdivu. Po tolika letech co čajovny u nás existují, nové vznikají a některé zanikají, se zdá, že v těch nejkřiklavějších případech se osud některých z nich vyplňuje ztrátou původního kouzla a posunem jejich funkce k suplování úlohy místa k zábavě všeho druhu bez omezení společenskými pravidly. Jinde dochází ke zhoršení kvality poskytovaných služeb, což lze považovat za znepokojivý jev. To by se zdálo být pro čajovny do budoucna špatným znamením. Přestože se nedá vyloučit, že existují i čajovny v tomto smyslu se špatnou pověstí, je důležitější to, aby se jejich počet nezvětšil nad únosnou míru. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Čeho je moc, toho je příliš, dalo by se říci o mnohých věcech, které přerostly do nevídaných rozměrů z původní celkem skromné podoby. U kolika různých zkratek a značek by se měl běžný nakupující naučit co znamenají dříve, než jde nakupovat. Ať jsou to ty nejobyčejnější sušenky nebo konzerva, velice často narazíme v textu na obalu na poněkud záhadná označení, o jejichž významu nemáme ponětí, protože se s nimi běžně nesetkáváme a k vysvětlení jejich významu jaksi chybí příručka nebo literatura. Záhadná označení ingrediencí v potravinách ve formě shluků písmen a číslic na obalu tak pro nás většinou představují jakési tajemno, o němž má snad představu jen ten, kdo nelitoval času ani námahy a vehementně se dopídil jejich významu. V podobné situaci se však můžeme velice snadno nalézt v případě, že navštívíme prodejnu elektrospotřebičů, anebo třeba hračkářství. Tedy orientovat se zcela ve světě etiket, případně návodů k použití, není rozhodně nic jednoduchého.
Je sice pravda, že v prodejně se můžeme na případné nejasnosti zeptat, ale je otázkou, nakolik se pak lze na tvrzení v odpovědi prodavače spolehnout. Přitom právě nějaká drobná vlastnost popsaná určitým symbolem může rozhodnout o tom, zda si vůbec onu věc koupíme. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Zdálo by se, že po získání určitých znalostí o přípravě čajů už člověk odhadne, co je a co není možné. Je to však velký omyl. U zelených čajů si navykneme na čaje čínské, japonské a třeba i na vietnamské a pak i na odlišnosti v přípravě jednotlivých jejich typů. Pokud někomu zachutnají čaje japonské, zdá se mu, že jejich přípravu snadno brzo zvládne. Může se ale dočkat překvapení, když se dostane k informacím o tom, jak se připravují přímo v zemi jejich původu. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
To, že se pěstování čaje rozšířilo do mnoha dalších oblastí mimo jeho pravlast, má už dnes dost bohatou historii. Už se tedy běžně setkáme s čajem pocházejícím nejen z Číny, Japonska a Indie, ale i mnoha dalších zemích. Při zmínce o dalších oblastech rozšíření by asi bylo správné na prvním místě se zmínit o pěstování čaje v Africe, která má dnes na jeho světové produkci významný podíl. Čaj se také pěstuje v nejen mnoha zemích jihovýchodní Asie, ale i jinde. |
TÉMA | ARCHIV |
| |||
Je zajímavé sledovat, jak se poté, co se u nás už téměř stalo dobrým zvykem brát na vědomí, že ve výběru čajů nejsme odkázáni jen na balení v nálevových sáčkách, sice pomalu, ale přece jen dostává do veřejného povědomí existence čajů v jejich základní formě. Na poli propagace čaje se rozhlas a hlavně televize, protože ta dnes tvoří hlavní informační zdroj pro převážnou většinu lidí, tímto tematem příliš nezabývá. Nanejvýš se v některých televizních pořadech nabízí hostům zřejmě čaj z příslušné konvice a můžeme jen doufat, že nebyl připraven ze sáčkovaného čaje. Několik ojedinělých pořadů koncipovaných na téma čaje v širších souvislostech v televizi, které byly v průběhu několika posledních let nabídnuty, je velice málo na to, aby pro vytvoření tak prospěšného návyku vybírat si čaj náročněji byl vytvořen aspoň nějaký základ. |
TÉMA | ARCHIV |
| ||
Honeybush je unikátní jihoafrická rostlina rozšířená v oblasti od Jižního k Východnímu mysu a její některé druhy se vyskytují v horách Cederberg Mountains. Jako divoce rostoucí se tu vyskytuje ve 23 druzích, ale jen dva jsou využívány pro výrobu čaje, botanicky Cyclopia Intermedia a Cyclopia subternata. První z nich roste ve vysoko položených místech Východního mysu a druhý v nížinách Jižního mysu |
TÉMA | ARCHIV |
| ||
Earl (hrabě) Grey z Howik Hallu, poblíž Crasteru, byl jedním z nejznámějších britských předsedů vlády. Jeho reforma z roku 1832 změnila od základů demokratický systém do té podoby, jak ho známe dnes. |
TÉMA | ARCHIV |
| ||
Je jistě řada námětů k zamyšlení a některé z nich přinášejí řadu otázek, na které se hledá odpověď velmi obtížně. Jedním z takových podnětů k úvahám může být zajisté otázka, proč stále více narůstá obliba čaje. Snad se dá říci, že aspoň na území naší republiky se o to přičinilo několik faktorů. Jedním z nich byl nepochybně vznik řetězce Dobrých čajoven a řady čajoven dalších, které přispěly svým pojetím podávání čaje ke vzniku zcela unikátního druhu pohostinského zařízení. Nový přístup k presentaci čaje na rozdíl, k tomu do té doby obvyklému, se ukázal být natolik atraktivní, že si získal mnoho obdivovatelů. Obliba čaje se dá z velké části přičítat lahodnosti nápoje, jeho dalšímu příznivému působením na člověka a v neposlední řadě i mnohdy velice příjemnému a neobvyklému prostředí čajovny. Asi by nebylo správné, kdyby se zde zapomnělo na další okolnosti, které lidi, především mladé, přivedly do čajoven. Těch okolností je jistě řada, zde by snad stačilo vyjmenovat jen ty, které jsou (snad) typické a charakteristické. Z těch, které dělají čajovnám čest to je asi prostředí, kde se obvykle nekouří a nepodává alkohol. Jestliže pak dojde k tomu, že z příležitostného návštěvníka čajovny se stane návštěvník pravidelně si dopřávající čaj svého oblíbeného druhu, je to nepochybně známka toho, že čaj získal dalšího nadšeného obdivovatele. |